luni, 30 noiembrie 2009

Italia...si atat.

Italia…o tara plina de poveste,o tara cu aroma de espresso si gust dulce de tiramisu ,o tara de care simt ca apartin. Dintodeauna m-a fascinat cultura italiana,limba,oamenii...

Vara trecuta am reusit sa imi indeplinesc visul de a ajunge pe aceste meleaguri latine.Pentru prima oara am pus piciorul in orasul etern,Roma. .Am plecat intr-o calatorie la care am visat adeseori,am plecat sa cunosc o lume noua de unde nu credeam ca ma voi mai intoarce.

Cand am coborat din avion un aer cald, mediteranean, m-a imbratisat.

Desi am admirat orasul doar printr-un geam al masinii,mi-am dat seama ca realitatea a intrecut visul.Vestigiile romane ma urmareau peste tot si... ce poate fi mai frumos decat Colloseumul noaptea?!

Ma plimbam cu masina printre stradutele inguste si aglomerate ale Romei,cu cafenele mici,dar foarte elegante,gelaterii si magazine de suveniruri. In toate partile vedeam o alta lume pe care nici nu o visasem. Trebuie sa recunosc: era deja locul meu preferat!

Am lasat descoperirea orasului etern pentru o alta zi si mi-am continuat dumul catre malul Adriaticii, spre un orasel numit Corridonia. Putini stiu de existenta acestui oras medieval plin de stradute inguste si intortochiate unde secolul XXI si-a pus foarte putin amprenta.M-am indragostit de el la prima vedere.Ceea ce m-a incantat foarte mult a fost faptul ca marea de un albastru azur si nisipul ce seamana mai mult cu o pulbere de aur se afla atat de aproape. Am inceput sa iubesc mirosul marii in diminetiile de vara,mirosul cafelei din jurul barurilor vesnic aglomerate si drumul spre plaja mereu primitoare.

Obisnuiam sa merg la marginea acestui orasel si sa privesc soarele cum se scalda in dealurile multicololore. Imaginea florilor de mac pe acele tinuturi latine inca o am intiparita in minte.

Am vizitat apoi micul stat izolat in inima Italiei,San Marino.O tara mica,dar inimoasa cu o multime de particularitati interesante.Ceea ce mi s-a parut cu adevarat spectaculos a fost felul in care se face schimbul garzilor de la palatul guvernamental, uniforma acestora fiind aceeasi din vremurile papilor-razboinici si ale regilor analfabeti.Uimitor este si fapul ca cea de-a doua limba a comertului din San Marino,dupa italiana, este rusa. Firmele publicitare sunt scrise in italiana si rusa, mai rar in engleza sau germana si deloc in franceza.Desi am avut norocul de a vizita acest mic stat de doua ori in aceeasi vara,m-as reintoarce oricand si pentru o a treia vizita...

M-am reintors la Roma,orasul de poveste.Am avut doar o zi la dipozitie pentru a descoperi acest oras fabulos,impregnat de istorie pana in cele mai mici pietre, unde moda,religia si arta se imbina perfect.Am pornit direct catre Muzeul Vaticanului care este fantastic. Inainte de a vizita Capela Sixtina nu m-am gandit ca o pictura m-ar impresiona atat de mult,dar scena Genezei si a Judecatei de Apoi mi s-a parut extraordinara!.Ca sa ajungi si sa vezi Capela Sixtina trebuie sa stabati tot Muzeul Vaticanului si cu siguranta nu v-ati plictisi. Capodoperelei lui Bernini,Boticelli sau Michelangelo va incanta privirile.

Bazilica Sfantul Petru mi-a lasat o impresie foarte puternica prin imensitatea sa, aceasta fiind a doua ca marime din lume.Aici nu pot spune ce mi-a placut mai mult, pentru ca intreg Vaticanul este fascinant,dar pot spune ca “Pieta” lui Michelangelo, aparata de un geam transparent si adapostita in bazilica,este mult mai frumoasa in realitate.

Dupa scurta vizita in Vatican am pornit catre Colloseum care m-a ravasit din nou.Acest tort imens este cea mai mare constructie a Imperiului Roman.Demult, dincolo de zidurile acestuia ,gladiatorii se luptau pana la moarte sub privirile a 50.000 de spectatori.

Am lasat Colloseumul in urma si am ratacit printre stradutele stilate in cautarea Fontanei di Trevi.Sincera sa fiu acesta a fost singurul adevarat motiv pentru care am ajuns la Roma. Cand eram mica am vazut un film in care o fata si-a pus o dorinta si a aruncat o moneda in aceasta fantana, iar dorinta i s-a indeplinit.Mereu am visat sa fac si eu asta.Cum am ajuns m-am strecurat prin multimea de oameni, dornici sa faca o poza , mi-am pus dorinta si am aruncat moneda.A fost un moment pe care nu il voi uita niciodata.

Am vazut si Piazza di Spagna, cu celebrul sir de trepte construite pentru a uni Via del Babuino cu Via Felice. Deasemenea si Piazza Navona , care se spune ca ar fi cea mai frumoasa piata a Romei,m-a incantat.Pictori ce lucrau in aer liber,picturi expuse si admirate de turisti,fantani ce se joaca in mijlocul pietei si terase pline ...pe toate le gasesti in Piazza Navona.

Ma opresc aici ,desi a mai avea o multime de lucruri de spus despre Italia,dar asta cred ca mi-ar lua zeci de pagini. Stiti care este marea problema a acestei tari?

Este tot ce mi-as fi putut imagina despre ea: istorie,romantism,eleganta si stil.

Concluzia mea e simpla: Italia este cea mai frumoasa tara din lume care trebuie vizitata.Iti imbogateste cultura,gandirea,sufletul.Te marcheaza!

Pentru mine tutte le strade portano a Roma...

2 comentarii:

  1. frumos! sper sa vizitez si eu Italia in viata asta!

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt foarte multe orase care te pot impresiona cel putin la fel de mult ca Roma...ce iti pot recomanda e sa instalezi google Earth ,e gratis, si vezi prin street view practic un tour 3 d al oraselor...

    RăspundețiȘtergere